Petr Hradecký
Šéfkuchař a majitel rodinné firmy, jehož povolání se stalo zároveň největším koníčkem. Poradí vám s vařením i (ne)tradičními recepty!
Poradíme vám zdarma!
Na 50 trojúhelníčků potřebujete: 125 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, 150 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody. Na krém 125 ml slazeného kondenzovaného mléka, 150 g másla, 50 g vlašských ořechů
Foto: Greta BlumajerováTrojúhelníčky s medem nechte uležet
Máslo, med, vejce a cukr rozehřejte ve vodní lázni a zlehka suroviny vyšlehejte. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a poté k nim přimíchejte mouku a jedlou sodu. Těsto rozetřete po plechu s pečicím papírem (stačí tenká vrstva) a pečte ho při 180 stupních Celsia asi 7-8 minut. Tato dávka vám vystačí na 2 plechy.
Když placky vychladnou, přepulte je , aby vám vyšly na 4 vrstvy nad sebe. Každou vrstvu nezapomeňte promazat krémem, který vznikne vyšleháním másla s kondenzovaným mlékem. Na vrchní část pužijte zbytek náplně a nasekané vlašské ořechy. Medovník je třeba zatížit a nechat 2 dny v lednici odpočívat. Pak ho už jen nakrájejte na malé trojúhelníčky a podávejte.
Šéfkuchař a majitel rodinné firmy, jehož povolání se stalo zároveň největším koníčkem. Poradí vám s vařením i (ne)tradičními recepty!
Poradíme vám zdarma!Na 18 kornoutků potřebujete: 3 bílky, 100 g cukru moučka, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 50 g hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 350 ml mléka, 1 malinový pudinkový prášek, 1 ztužovač do smetany, 100 g čokolády na vaření
Foto: Greta BlumajerováMalinové překvapení v křehkém kornoutku
Bílky vyšlehejte s cukrem v bílou pěnu, přidejte ořechy a mouku. Z těsta tvořte lžící na plechu s pečicím papírem tenké oválky, které pečte při 200 stupních Celsia 5 minut, dokud nejsou okraje jemně zlaté (na plech se vám vejde asi 9 oválků).
Nemáte příliš času nazbyt, ale sladké přesto milujete? I rychlé recepty na moučníky existují. Dva vyzkoušené najdete v článku Souboj receptů: Rychlé moučníky s ovocem. |
Ihned po upečení je třeba oválky rychle stočit do kornoutků, záhyby k sobě přitlačte ukazováčkem a palcem. Když vychladnou, namočte jejich lemy do rozpuštěné čokolády. A teď už jen náplň! Pudink uvařte z uvedeného množství mléka a zchladlý ho přimíchejte do smetany vyšlehané se ztužovačem. Krém stříkejte do kornoutků, nechte v lednici přes noc uležet, a můžete mlsat!
Jaké roztomilé zákusky děláte doma vy? Podělte se o recepty v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!
12345678910
Na 50 trojúhelníčků potřebujete: 125 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, 150 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody. Na krém 125 ml slazeného kondenzovaného mléka, 150 g másla, 50 g vlašských ořechů
Máslo, med, vejce a cukr rozehřejte ve vodní lázni a zlehka suroviny vyšlehejte. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a poté k nim přimíchejte mouku a jedlou sodu. Těsto rozetřete po plechu s pečicím papírem (stačí tenká vrstva) a pečte ho při 180 stupních Celsia asi 7-8 minut. Tato dávka vám vystačí na 2 plechy.
Když placky vychladnou, přepulte je , aby vám vyšly na 4 vrstvy nad sebe. Každou vrstvu nezapomeňte promazat krémem, který vznikne vyšleháním másla s kondenzovaným mlékem. Na vrchní část pužijte zbytek náplně a nasekané vlašské ořechy. Medovník je třeba zatížit a nechat 2 dny v lednici odpočívat. Pak ho už jen nakrájejte na malé trojúhelníčky a podávejte.
Online: | 1 |
---|---|
Celkem: | 139267 |
Měsíc: | 955 |
Den: | 33 |
© 2025 eStránky.cz Tvorba www stránek | Závadný obsah? | Zpracování dat | RSS | Aktualizováno: 18. 1. 2025 | Nahoru ↑
Reakce na článek
aktovka999
Medovník
Několk let používám tento recept. Je výborbný a bždy sklidí úspěch

Na těsto:
3 vejce
150 g krupicového cukru
1 heru
3 lžíce tmavého medu
1 lžičku jedlé sody
400 g hladké mouky
Na krém:
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka uvařeného 2 hodiny ve vodě nebo 1 hodinu v papiňáku
1 máslo
--- Připravit vodní lázeň. Vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na pět nebošest stejně velkých dílů.
Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.
Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj.
Kondenzované mléko uvařit 2 hodiny ve vodě. Vychladlé rozmixovat s máslem.
Ořezané okraje rozdrtit a přesít.
Placky potírat a složit medovník. Horní vrstvu potřít, i kolem dokola a posypat připravenou drobenkou. Nechat v lednici přes noc.
Dobrou chuť.
Noggie
RE: Medovník
Já zrovna včera dopekla taky jeden.. můj recept mám tady v receptech..
)
Osobně už se nedělám s kolečkem ze syrového těsta.. je to pracné a zdlouhavé, ale normálně rozetřu těsto po pečícím papíře a po upečení ho podle mísy okrojím.. je to snadnější a lituju, že jsem na to nepřišla dřív
Poprvé jsem použila již hotové karamelizované mléko..
ljurova
RE: Medovník
Právě jsem ho dokončila, můj první pokus o medovník. Nepovedlo se mi ale na plechu rozetřít tenkou vrstvu, těsto se mi hodně táhlo a zůstávalo na stěrce a od pečícího papíru se zase odlepovalo. Ale chuťově je těsto výborné a medovník je trošku vyšší, což nám snad doma nebude při konzumaci vadit
. Díky moc.